Scheveningen

 

Scheveningen is het Mekka van de Nederlandse surfscene met vier grote surfshops en een ongekend aantal faciliteiten op en rond het strand, zoals omkleedruimtes, lockers en gratis warme douches.

Aloha, Hart Beach en The Shore zijn alle drie heerlijke plekken voor een hapje en drankje en om surflessen te volgen. Hart Beach en Aloha hebben ook beiden en mooie surf shop. Noordzee Boardstore is een epic shop voor al je surfboard needs in het dorp. 

Het noordelijke havenhoofd biedt bescherming tegen zuidwest maar ook westenwind of zelfs west-noordwestenwind. De haven is net kort genoeg om swell uit zuidwestelijke richting er ook omheen te laten draaien, vooral bij opkomend tij. Verder werkt de combinatie van swell uit het noorden en wind uit zuiden (of zuidwesten) heel goed met zowel laagwater als hoogwater. 

Warnings:

Dichtbij de pier is het oppassen voor de mui-stroming de zee op. Dit effect treedt vooral op bij opkomend en helemaal hoogwater. Wanneer de wind uit het noorden komt is het echt goed oppassen. Eigenlijk moet je dan naar de andere kant, tenzij de wind en golven niet al te extreem zijn of als de wind meer pal aanlandig noordwest is in plaats van de gevaarlijke N tot NNO-en wind. 

Crowd control:

Over het algemeen is Scheveningen drukker dan druk, maar de regio biedt meer dan alleen het havenhoofd. Tussen de vuurtoren en het zwarte pad is vergelijkbaar met de zuiderstranden en dus prima voor eb en mid tij. In het geval van noordswell zeker of juist ook met vol hoogwater. Een voordeel kan zijn dat de vloedstroom voorbij de vuurtoren minder werveling en chaos veroorzaakt. Dit kan nog wel eens het geval zijn bij een cleane noordswell, zeker rond volle of nieuwe maan. Parkeren kan duur zijn en voor een kennismaking met de spot is eigenlijk het late najaar en de winter het meest geschikte moment.

Meer weten:

Voor meer informatie over de spot en surf voorspellingen in de Noordzee, zie ons boek “Op zoek naar goede golven” en de “Online cursus surf voorspellen”. Data voor live cursussen vind je hier

Voor het laatste surf advies, check de site van surfweer en de SMS service: surfweer.nl/sms.

Noord webcam door Aloha

Noord Webcam door Hartbeach

https://youtu.be/KtqXsU-e9zc

Zuid webcam door Aloha

Surf Voorspelling

GFS Model

ECMWF / ICON Model

Harmonie / Ewam Model (hoge resolutie)

Surf Metingen

Golven

Wind

Dichtsbijzijnde 3D Spectra