Introductie

Hi – welkom bij de Online Cursus Surf Voorspellen!

We vinden het super gaaf dat je er bent en dat jij deze cursus nu gaat volgen.

Wij zijn Valentijn, Tobias en Maurice. We hebben hard gewerkt om alle kennis die wij over zo’n 20 jaar hebben opgebouwd over het surf voorspellen in de Noordzee, op één platform te krijgen. En dat is de uiteindelijk deze cursus geworden.

Op deze intro pagina vind je een kort filmpje met een introductie over ons, omdat je ons nog een stuk meer zal zien gedurende de cursus 🙂 Daarna geven we in wat meer detail een intro over de content van de cursus zelf.

Introductie over de instructeurs

Hierbij een korte introductie over de instructeurs van de cursus.

Je kunt ons gedurende de hele cursus altijd bereiken. Laat het ons weten wanneer je vragen hebt of wanneer we je ergens bij kunnen helpen, via:

Wat ga je leren?

In deze cursus beginnen we met basistheorie over weersvoorspellingen, we eindigen met het bespreken van alle spots aan de Nederlandse en Belgische kust. Tijdens deze reis leer je alles over het voorspellen van goede surf in zes verschillende hoofdstukken. 

Elk hoofdstuk bevat meerdere lessen waar we een lesvideo van hebben opgenomen en een samenvatting. De video’s vind je terug op dit online cursus platform. Per hoofdstuk hebben we opdrachten voor je uitgewerkt en op verschillende plekken vind je frameworks of content die je kunt gebruiken bij het voorspellen van surf.  

Hier vind je een beschrijving van de verschillende hoofdstukken:

Hoofdstuk 1 gaat over de basis van het weer. Je leert hier alle basisconcepten die je nodig hebt om de rest van het boek goed te kunnen volbrengen. Vragen die we zullen beantwoorden zijn bijvoorbeeld: wat zijn lagedrukgebieden, hoe ontstaan en reizen ze? Aan het einde van het hoofdstuk kun je zelf weerkaarten lezen en de wind voorspellen aan de hand van weerkaartjes. 

Hoofdstuk 2 gaat over weermodellen. Weermodellen vormen de belangrijkste tool die wij gebruiken om te bepalen of we over bijvoorbeeld 3 of 5 dagen op het strand moeten staan. Vandaar dat daar een heel hoofdstuk aan is gewijd. Je leert over globale-, regionale- en golfmodellen. Maar ook over de onzekerheden in alledaagse weermodellen. 

Hoofdstuk 3 gaat over hoe golven ontstaan en reizen. Je leert over de twee krachten die golven doen ontstaan. Waarom golven op een gegeven moment stoppen met groeien en waarom golven breken. In de opdracht ga je zelf uitrekenen wanneer golven die zijn ontstaan in de Noorse Zee of de Noordzee bij jouw strand aankomen. 

Hoofdstuk 4 gaat over de kust en het getij. We weten allemaal dat de kustlijn – de topografie en geografie – veel impact heeft op de golven. Maar wat voor een type golven zijn er eigenlijk, waardoor ontstaan die golven en welke invloed  heeft het getij op de surf aan de kust? Al die vragen worden beantwoord in het vierde hoofdstuk. 

Vanaf Hoofdstuk 5 wordt het een stuk praktischer. We gaan in dit hoofdstuk in op de zogenaamde golfmetingen. Wat meten we op zee? Waar kunnen we die metingen vinden en wat kun je er mee doen om de surf op kortere termijn te voorspellen? Hoofdstuk 5 bevat daarnaast ook lessen van Tobias over surfregels en veiligheid. 

In Hoofdstuk 6 komt alles samen. Het stappenplan om zelf goedegolven te voorspellen wordt besproken en je krijgt een cheat-sheet waarop je de basisregels voor goedegolven kunt aflezen. Tobias neemt je mee langs alle spots aan de Nederlandse en Belgische kust. 

Hieronder vindt u de bibliografie van de bronnen die gebruikt zijn bij het maken van deze cursus. Naast deze cursus en ons boek als syllabus, raden we u aan de volgende boeken te gebruiken:
– “Surf Science” van Tony Butt. Er wordt veel dieper ingegaan op alle golfgerelateerde onderwerpen dan in deze cursus en het is geweldig om te lezen terwijl je de cursus doorloopt. Tony loopt voorop in de mariene wetenschap en is ook een geweldige surfer. Dit boek inspireerde een deel van het cursus deel over golven.
– “Essentials of Meteorology: An Invitation to the Atmosphere” door C. Donald Ahrens, Robert Henson voor alle meer diepgaande kennis over meteorologie. Een geweldig boek als je veel meer wilt weten over de atmosfeer. Dit boek inspireerde een groot deel van de inhoud van de atmosferische wetenschap.
– “Oceanography: an invitation to marine science” door Garrison, T.S. is een geweldige, diepgaandere bron van oceanografische kennis en heeft een aantal van de oceanografische inhoud die in deze cursus wordt gepresenteerd, geïnspireerd.
– “Ocean Engineering and Oceanography” door Matt Folley in (2017) is een andere geweldige, meer diepgaande bron van oceanografische kennis.
– ‘Understanding Earth’ door John Grotzinger en Thomas H. Jordan. Ideaal voor algemene kennis van de aardwetenschappen. Het bevat ook informatie over veel verschillende onderwerpen die hier in deze cursus aan bod komen.
– “De WetSands WaveCast-gids to Surf Forecasting” door Nathan Todd Cool. Een praktische gids voor het voorspellen van goede golven.
– De COMET®-website op http://meted.ucar.edu/ van de University Corporation for Atmospheric Research (UCAR) is een andere geweldige online bron voor inhoud die ook in deze cursus wordt behandeld.

We gebruiken ook figuren van de weerinstituten KNMI en ECMW in de cursus. Het is belangrijk om te weten dat alle interpretaties van die figuren gedaan zijn door onszelf zonder enige bijdrage van het KNMI of ECMWF. Dank voor het mooie werk allemaal!

Naast de bovenstaande bronnen is deze cursus gebaseerd op kennis die publiekelijk online beschikbaar is via internet, en uiteraard op basis van persoonlijke ervaringen en expertise.

En dan nu aan de slag. Veel plezier!