Wijk aan Zee

Wijk aan Zee is de meest populaire spot in Nederland, na Scheveningen. Dat komt door de nabijheid van de hoofdstad en door de positieve effecten van het noordelijk havenhoofd van IJmuiden. 

Het is lekker vertoeven bij Wijk aan Zee, bij Aloha of Timboektoe in de zon. En lessen en boards huren kan bij Ozlines aan het strand, zij hebben ook een surfshop. 

Met een noorden swell werkt Wijk aan Zee bij elk getij, zolang de windrichting maar niet noord of NO is. Met mid – hoogwater zit er vaak wat meer hoogte in de golven, maar die extra hoogte is niet altijd nodig, alleen bij de kleinste swells (van ±0.5m) kan dat wel zo zijn. 

Met een ZW swell werkt Wijk aan Zee bij de pier wanneer er 2m+ op de boeien staat. Pas dan zit er genoeg energie in de golven om rond de pier te komen. Mid – hoogwater is dan ook een vereiste. Lagere ZW swells kun je verder van de pier surfen, dan is juist lager water aan te raden, met mid – hoogwater stroomt het dan erg hard. 

Warnings: 

Surf Wijk aan Zee bij de pier nooit met een noorden- of NO-wind boven de 10 kn. Zeker niet met afgaand tij. Er staat dan teveel stroming richting de pier en je kan langs de pier naar buiten worden gezogen. Met dergelijke condities kun je wel verder van de pier af gaan liggen, maar je kunt met deze condities beter een andere spot kiezen, bv ten zuiden van het havenhoofd. 

Crowd control: 

Wijk is het drukst op een cleane lage tot gemiddelde noorden swell. Logisch natuurlijk want dan zijn de golven ook erg mooi. Maar, je hoeft dan echt niet bij de pier te liggen. Overal langs de Reyndersweg kun je gaan liggen en surf je vaak alleen. Bijvoorbeeld bij het windsurf pad, bij de bunker, bij de eerste parkeerplaats of zelfs bij het dorp. Probeer het een keer en je zal nooit meer anders willen 🙂 

Meer weten:

Voor meer informatie over de spot en surf voorspellingen in de Noordzee, zie ons boek “Op zoek naar goede golven” en de “Online cursus surf voorspellen”. Data voor live cursussen vind je hier

Voor het laatste surf advies, check de site van surfweer en de SMS service: surfweer.nl/sms. 

Surf Voorspelling

GFS Model (kaart)

ECMWF / ICON Model (kaart)

Harmonie / Ewam Model (hoge resolutie)

Surf Metingen

Golven

Wind

Dichtsbijzijnde 3D Spectra

 

Voor 3D spectra geplot over 360 graden, kijk je hier