Surfspot

Wijk aan Zee

Wijk aan Zee is na Scheveningen de meest populaire surfspot van het land dankzij de goede bereikbaarheid vanaf de hoofdstad van Nederland. Verder speelt de beschutting van het havenhoofd een grote rol, want die werkt op dezelfde manier als die van Scheveningen. De pier is wel een stuk langer, dus komen de ZW-swells er wat moeilijker omheen. Toch lukt dit vaak nog wel, ook omdat de fetch uit zuidwest in Noord-Holland weer een stukje langer is dan in Zuid-Holland.

Wijk aan Zee is een spot die werkt met elk getij. Bij mid- en hoog water is de hoogte vaak wel iets beter, maar kan het ook meer gaan stromen. Die push is dan alleen echt nodig als de swell heel erg klein is, met bijvoorbeeld maar 30 of 40cm op de boeien. Bij swells met een hogere periode kan laagwater nog wel eens goed werken op de buitenbanken, terwijl de voorste het met eenmaal hoogwater dan juist wat minder doen. Het tussen-midtij doet de swell in dit soort situaties dan even niet echt goed breken, zowel achter (te slap) als voor (nog niet hoog genoeg). Eenmaal compleet hoogwater breekt de swell dan wel weer hoog en dik op de voorste banken dichterbij de kant. In het geval van de kortere periode swells is het hoogwater vrijwel altijd het mooiste moment om te gaan. En uiteindelijk ligt het ook aan het soort surfen dat je doet. Voor het longboarden of suppen is de holle shorebreak bij hoogwater minder ideaal en is het lastig surfen. Shortboarders en bodyboarders vinden hier dan juist waar ze op zoek naar zijn!

Als je een ZW-swell wilt surfen in Wijk aan Zee is het meestal wach- ten tot de hoogte op de boeien naar iets van 2 meter gaat. Er kan dan gesurft worden een stuk bij de pier vandaan in het windsurf- en kitesurfgebied. Maar mooier is meestal vanaf 1 uur voor hoog tot twee uur na hoogwater, want dan komen de golven ook binnen in het golfsurfgebied dicht naast de pier. Als het niet (meer) waait of te weinig voor kite-en windsurfplezier, dan zijn het PeterVolwater- pad en alle spots richting de bunker en het dorp aan te raden. Zuid golven komen daar per definitie veel beter binnen, ook met laag- water. Het stroomt dan wel iets meer, maar met afnemende wind heb je daar niet zo veel last van. En met afgaand tij tot laagwater al helemaal niet!

Oppassen bij de pier is de combinatie van een noordelijke wind en swell-richting en afgaand tij. Zeker als deze pal noord of een tikkeltje NNO wordt, kun je met gemakt met board en al de blokken in gespoeld worden. Een stuk noordelijker de zee induiken richting het dorp heeft slechts beperkt zin, want binnen een half uur lig je toch weer in de buurt van de rotsblokken. Daarbij kan ook nog eens een uitgaande mui de zee op staan. Iets wat ook het geval is op een cleane dag met weinig wind en noord-swell. Zeker als de wind licht aflandig noordoost of oostnoordoost is kun je met afgaand tij beter uit de buurt blijven van het havenhoofd. Een stukje er vandaan is minder gevaarlijk, dus voor de strandtent van Aloha of voor de surfschool.

De standaard muistroom nabij het havenhoofd van Wijk aan Zee is wel velen malen minder dan bij Scheveningen en er wordt eigenlijk weinig gebruik van gemaakt om naar buiten te peddelen. Er liggen te veel zandbanken nog ondiep dichtbij het havenhoofd, waardoor je dus alsnog heel vaak moet duckdiven. Eenmaal buiten is het die- per en is er standaard wel een muistroom aanwezig. Daar gebeurt het nog wel eens dat iemand niet meer zelfstandig terug naar de kust weet te komen.

Geschreven door Tobias van surfweer.nl

Ideale condities voor deze spot

Swell richting

ZZW tot N

Windrichting

ZO is ideaal; NNO is no-go

Golfhoogte

Hoog bij ZW, knie - hoofd bij NW

Getij

Vooral mid-hoog

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *