Surfspot

De Waddeneilanden

Door de hoek en de richting van de verschillende eilanden kan er bijna met elke wind- en swell-richting wel een mooie waddenspot te vinden zijn.

Texel
Op Texel – de Koog kun je super surfen met zuid swells en afgaand getij. Een stukje verder naar paal 9, 15 en 17 kun je voornamelijk goed surfen met noord swells en een NO wind. De windrichting bepaald dan hoe ver je om de ‘bocht’ bij Texel moet zoeken. Het zuiden van het eiland zijn door de strekdammen voornamelijk laagwater spots, naar Paal 17 en de Koog toe meer hoogwater spots. Daarna wordt het min- der en minder door de gronden voor de kust, maar bij Paal 28 liggen nog wel een paar hele mooie banken die breken van 2/3e hoog- naar mid/laagwater en ook wel bij helemaal laagwater.

Geschreven door Tobias van surfweer.nl

Vlieland
Vlieland biedt goede surf bij zowel korte- als langeafstandsswell. De strekdammen zorgen voor consistente banken. Hoe verder je op Vlieland naar het westen gaat, hoe hoger de surf. Dat komt doordat er voor dit deel van het eiland minder zandbanken voor de kust liggen (al wordt er de laatste jaren veel zand opgespoten). Voor de kust aan de noordoostkant van het eiland ligt de Stortemelk zandbank. Deze zorgt ervoor dat de golven daar iets lager binnenkomen. Ideaal voor beginnende surfers dus.

Wester wind en golven zijn echter een uitzondering op die regel, omdat de Stortemelk bank hier weinig invloed op heeft. Doordat er een knik in het eiland zit bij de camping vind je hier bij westerlijke wind en swell super lange linkse golven: Prullies Left. Net na laagwater surf je vaak het beste op Vlieland. Is de swell hoog, dan kun je helemaal doorsurfen met hoogwater, vooral op het westelijk deel van het eiland. Bij het noordoostelijke deel surf je vooral met het lagere getij.

Swell uit het zuiden en zuidwesten komt op Vlieland meestal niet goed door. Swells tussen de richting west en noord werken het beste. Noordooster en ooster swell komen ook slecht door op Vlieland.

Geschreven door Tomas – Iseastories

Terschelling en Ameland
Deze eilanden hebben aan de uitgerekte noordstranden geen strek- dammen en bieden dus geen bescherming tegen de vaak harde stroming uit oost (bij eb) of west (met vloed). Zoek naar een dag met de tegengestelde wind/golf richting en je zit helemaal goed. Of als er geen wind is of het is licht aflandig, dan is 1/3e naar bijna hoogwater het mooiste getijdemoment. Met helemaal hoogwater dan toch weer vrij veel stroming, maar net na hoogwater is het vaak nog 1,5 uur heel erg mooi. De eilanden pakken namelijk alle swell op, zowel die in de Noordzee zelf is ontstaan als die van extreem ver weg van de zee bij Groenland of Spitsbergen.

Geschreven door Tobias van surfweer.nl

Schiermonnikoog
Schiermonnikoog is nog onontdekt. Er is geen surfschool en het aantal locals is op een hand te tellen. Aan de westkant van het eiland is wel een kitesurfschool, maar daar kun je dan weer matig golfsurfen door de op 2 km afstand gelegen buitenbank die droog valt met laagwater. Pas met hoogwater komen er goed hoge golven door, maar stroomt het ook weer behoorlijk de waddenzee in. Een potentieel betere spot is te vinden aan de noordkant of het midden van het eiland. Met laagwater de mooiste banken, vooral aan het einde van de laagwaterperiode. Eenmaal na mid-tij gaat het richting hoogwater weer meer stromen. Toch blijft het dan nog wel goed, zeker als het hoge water eenmaal gesetteld is en weer langzaam naar afgaand beweegt.

Geschreven door Tobias van surfweer.nl

Ideale condities voor deze spot

Swell richting

NW tot NO

Windrichting

ZO is ideaal

Golfhoogte

Knie- tot hoofdhoogte (niet te veel)

Getij

Varieert

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *