Kennis

Veiligheid

Dit is een aspect wat vaak onderbelicht blijft bij het golfsurfen. Zeker als je kijkt naar hoe de kitesurfsport georganiseerd is. Daarom geven we in dit hoofdstuk een checklist die je in staat stelt de juis- te keuze te maken om veilig de zee in te gaan. Ben jij L.O.C.A.L? Dit staat voor de vijf onderwerpen Leash, Obstakels, Conditie, Achterban, Line-up. Ook handig voor gebruik in het buitenland, als je op onbekende spots wilt gaat surfen en je dus nog niet zo ‘local’ bent.

Leash

Check je leash altijd goed voordat je gaat surfen. Na een maand of 4 intensief gebruik verliest het klitteband zijn klevende functie al in de zee, dan is het velcro aan vervanging toe. Je loopt namelijk het risico dat je board los schiet na een hoge spoel actie. Ik heb het in mijn surf-carrière wel honderd keer meegemaakt. Dat zijn nu mooie verhalen om na te vertellen, maar op het moment zelf ben je dik in de problemen. Zoals die ene keer dat ik volgens de instructies van de leash de key-pocket had gebruikt en het was winter. Na een hele hoge golf schoot mijn surfboard los en lag mijn autosleutel op de bodem van de Noordzee. Ik ben toen in mijn wetsuit naar de merkgarage op 10 km van het strand gelopen om op kenteken een noodsleutel te laten maken. Dit had zo op kookoftheday gekund.

Check dus altijd of je leash goed vast zit en het klitteband voldoen- de kleefkracht heeft en laat je sleutel het best gewoon op het land, in een kluisje of ergens rond de auto verstopt. Een sleutel laten bijmaken zonder startblokkering is helemaal veilig, daarmee kan je auto wel open maar niet gestart worden. Is nog goedkoper ook en kan bij elke sleutelspecialist. Weet jij altijd direct of je het klittenband naar links of naar rechts hebt vast gedaan? Ook als je onder water wordt gehouden doordat je leash aan iets vast is komen te zitten? Er is een heel decennium geweest waarbij leashes waren voorzien van een quik release met een pinnetje als op een granaat. Daaraan kon je trekken om snel los te komen. Je zal niet de eerste zijn die door het vast blijven zitten van zijn leash verdronken is. Leer ook deze routine dus aan op het strand voor je de zee in loopt.

Obstakels

Hierboven hebben we het al gehad hoe belangrijk het is om te we- ten welke obstakels je in zee kunt tegenkomen. Maar dat je leash ergens aan blijft hangen is niet het grootste gevaar van een obsta- kel. Wat vaker gebeurt is dat zo’n obstakel voor een werveling van de stroming zorgt en er muien te vinden zijn. Een goed voorbeeld hiervan is een havenhoofd, waarbij vooral de noordelijke havenhoof- den de grootste mui-stroming opleveren. Dit komt enerzijds omdat ze in NL korter zijn dan de zuidelijke, maar anderzijds omdat het opkomende water uit het zuiden veel minder tijd neemt om hoog- water te bereiken, dan de tijd dat het afgaande neemt om helemaal laagwater te worden. Desondanks staat er bij beide van deze getij- denbewegingen een stroming richting het havenhoofd en van daar af een stroming richting op zee die wel 1 km door kan gaan.

Stroming naar het noorden is vanaf een uur na laagwater t/m een tijdje na hoogwater. Eenmaal hoog wordt het al iets minder en bij de havens zelfs weer de andere kant op dan je zou verwach- ten. Stroming naar het zuiden is vanaf mid-tij naar laagwater het sterkst. Bij een zuidwester is dit dus het mooiste gedeelte om er in te duiken. Bij een noordwester of noorderdeining met wind abso- luut niet, stroom je niet alleen richting opstakels, maar eenmaal bij de obstakels ook naar buiten de zee op. Het is dan verstandig om nog even te wachten tot het helemaal eb is met een meer overzich-telijke zee.

Dat het de ene keer harder stroomt dan anders heeft te maken met de stand van de maan. Wanneer het volle maan is zal het 2 dagen later met springtij veel meer stromen, dat gebeurt ook wanneer het nieuwe maan is. Veel minder stroming heb je tijdens doodtij wat zo’n 2 dagen na halve maan plaatsvindt. Overigens heeft bij ons in de Noordzee de wind een nog veel grotere invloed op de stroming dan het tij. Bij een stormachtige zuidwest zal er op sommige spots geen enkel moment de stroming aan de kust nog naar het zuiden toe bewegen, ook niet tijdens mid-tij naar eb laagwater. De enige optie om dan nog te gaan surfen is achter de beschutting van een obstakel te gaan liggen. Deze zijn dus niet alleen maar gevaarlijk, maar soms juist ook heel veilig!

Conditie

Ben je fit genoeg mocht je leash toch losschieten (of breken) om vanaf de achterste bank terug te zwemmen naar land? Zo nee, dan moet je vandaag maar even op de eerste bank blijven en een spot zoeken. Je zwemconditie is het ultieme reddingsmiddel mocht je in de problemen komen. Train hiervoor als je de beste spots van de wereld op je bucketlist hebt staan. Een goede oefening is bijvoor- beeld de zeemijl van Bloemendaal. Hoewel ze die altijd de kant op doen waar de stroming naar toe gaat. Terwijl wij ook moeten leren zwemmen tegen de stroming in. Niet per se richting de kust, maar soms ook parallel aan de kust om uit een mui te komen.

Ook het warm kunnen houden in koude omstandigheden is ove- rigens conditie. Doe je bijvoorbeeld aan Wim Hof ademhalingen of koudwater trainingen? Het kan helpen als je veel in de winter surft. En anders gewoon altijd een goed dik pak aantrekken. In het voorjaar een 5/3mm en in de zomer een 4/3 tenzij het strandweer is (dan is 3/2mm voldoende). Verder is de conditie-vraag niet alleen van toepassing voor je het water in gaat, maar ook zeker na een uur surfen. Ben je dan nog steeds fit genoeg om naar het strand te zwemmen als het moet? En eventueel iemand te hulp schieten, een zwemmer of een surfer die niet meer terugkomt?

Achterban

Niet onbelangrijk is je achterban wat alarm kan geven wanneer je na 3 uur surfen niet hebt laten weten dat je uit het water bent. Helemaal in de winter of op een spot waar niemand anders surft of voor wie rond zonsondergang nog gaat surfen. Laat het altijd even weten dat je gaat surfen en waar er eventueel naar je gezocht moet worden als je niet terug op land blijkt te zijn gekomen. Dit kan ook met een app van de KNRM, waarbij je de begin en eindtijd van je sessie instelt. Je kan daarbij je telefoon of smartwatch ook gewoon in de auto laten. Mocht je je niet op tijd afmelden, dan gaan ze in eerste instantie de opgeven relaties bellen. Als die geen gehoor geven, gaat de KNRM een zoekactie op touw zetten. Wel zo rustge- vend al je hartje winter op de Maasvlakte er in je eentje in gaat met noordoost 7 en de tankers uit Azië om de 5 minuten langsvaren. Toen de tweede maasvlakte er net lag, waren er enorme plateau’s met zand in de line-up te vinden. Geweldige golven natuurlijk, maarik heb een keer gehad dat ik echt 20 minuten moest peddelen om weer terug op het strand te komen. Check dus altijd je Achterban. Wie of wat slaat er na een vooraf bepaalde tijd alarm als je van de aardbodem lijkt te zijn?

Line-up

Dit is misschien wel het grootste gevaar. Het begint al met het uitpeddelen naar de line-up. Ga je er recht doorheen? Dan zit je de andere surfers vaak in de weg en heb je ook nog eens kans dat iemand over je heen surft. Peddel dus altijd met een grote boog om het groepje surfers heen (als je daar per se bij wilt liggen). Beter is natuurlijk om gewoon zelf een groepje te vormen en als die te groot wordt gewoon weer een nieuw groepje te maken. Het is zo simpel en heeft vaak alles te maken met conditie. Kun je van de pier af blij- ven peddelen als de stroming iedereen daar naar toe brengt (vaak de echte reden dat het daar 9 van de 10 keer zo druk is). De ideale grootte van het groepje is natuurlijk nogal subjectief. Ik ken surfers die bij 2 anderen in de line-up al geïrriteerd raken, terwijl het juist ook leuk is om golven te delen en een beetje van elkaar te leren of stoked te zijn van die ene rit die je een ander ziet maken. Over het algemeen gesproken is een groepje van 3-5 surfers een leuk aantal. Beetje joelen mag dan, maar hou het wel relax voor de rustzoekers in de line-up.

Naast andere golfsurfers hebben we natuurlijk ook nog de wind- en kitesurfers. Die hebben meestal hun eigen zone downwind van de golfsurfspot, in ieder geval op de meest populaire spots. Wij hebben vaak commentaar op hen in onze line-up, maar zij ook op ons: dat ook wij in hun zone komen liggen, omdat daar hogere golven staan en omdat de stroming met de wind mee gaat. Laten we het goede voorbeeld geven en die ene keer als het goed waait uit zuidwest ook hen de ruimte blijven geven.

Geschreven door Tobias van surfweer.nl