Kennis
Surfregels
Surfgeschiedenis
Zoals iedereen weet, gaat de historie van het surfen terug naar de eilanden van Hawaï. Het had niet veel gescheeld of de hele surfcultuur was daar verdwenen (en misschien wel niet naar hier gekomen). Door het ontbreken van een collectieve immuniteit daalde het aantal bewoners van bijna een half miljoen naar 40.000! Het enorme verlies was het resultaat van nieuwe ziektes die de Europeanen bewust maar ook onbewust meebrachten op hun reis naar de eilandengroep.
Voor deze catastrofale gebeurtenissen was surfen iets wat de Hawaïanen als hoogste goed beschouwden. Iedereen deed het, van jong tot oud, man en vrouw en kind en opa/oma’s. Er waren surf-feesten, wedstrijden en heiligdommen. Dorpen liepen leeg als er goede golven op het programma stonden en er werden offers gebracht van strooikelp als het zomers te lang flat was. Surfen stond voor heling, goddelijkheid maar ook voor vruchtbaarheid en erotiek. Als je in het water met z’n tweetjes side by side een golf nam, dan betekende dat lichamelijke gemeenschap later die dag op het droge. Denk daar maar eens aan de volgende keer dat je in het water ligt en de golf met een ander meesurft! Deze regel was één van de redenen dat het surfen later door de Europese overheerser zou worden verboden (onkuis).
Surfregels van nu
Vandaag de dag is regel 1: niet indroppen als je geen voorrang hebt. Wie heeft dan voorrang is de vraag? De eerste stap is het bepalen van het soort golf. De Hawaiianen hebben er bijna net zo veel namen voor het aantal soorten als Eskimo’s voor sneeuw. In de Noordzee zijn er echter maar twee om te onthouden: links en rechts. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, maar tijdens iedere sessie zijn er door de combinatie van wind, tij en swell- en windrichting bijna alleen maar linkse golven (lefthanders) of bijna alleen maar rechtse (righthanders). Welke kant op zou de golf hieronder gaan breken? Meestal is het het antwoord simpel: welke kant brak de vorige golf op?
Foto door:
Olivier Depaep

Handig is het om alvorens je het water in gaat te kijken welke voorkeurskant de zee voor rollende golven vandaag heeft. Wanneer je dit weet dan zie je eigenlijk al direct wie van de dobberende surfers voorrang zal hebben wanneer er een set golven aankomt. De surfer die als eerste vanaf het brekende gedeelte gaat meeglijden en staat, heeft voorrang. Helemaal als die persoon van dieper komt. Ook al is dat geen vereiste, denk aan longboarden of sup, waarbij je altijd al dieper ligt. Het gaat om de richting van waar het witte water als eerste zal of al is omgevallen.
Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel en kleine finesses. Op drukke spots en pointbreaks moet je een nummertje trekken om op de voorrangspositie terecht te komen. Soms is dat 1 of 2 uur wachten en als het echt druk is.
Geschreven door Tobias van surfweer.nl