Kennis
Metingen
Meetapparaten
Het meten van de real-time condities op zee is één van de belangrijkste dingen voor oceanografen om hun modellen beter te maken en voor ons om te weten wat de condities zijn op dat exacte moment.
De drie meest gebruikte meetapparaten op zee zijn: boeien, golfradars en satellieten. Boeien zijn het belangrijkst voor ons surfers, met de meest toegankelijke informatie. Daarom focussen we hier vooral op boeien.

Boeien
Boeien worden gelegd op locaties waar de overheid, of bedrijven, analyses willen doen van metingen over een langere tijd. Ze worden ook gebruikt voor veiligheid, voor now-casting (voorspellen op de zeer korte termijn) en als input in weermodellen.
Het Nederlandse Datawell was het eerste bedrijf dat in de jaren zestig een meetboei op de markt bracht. Deze boei had verschillende componenten om metingen te kunnen doen. De belangrijkste waren een accelerometer, een grote batterij en zeewaterbestendig rubber. De meest bekende boei is de “Waverider”.
De accelerometer meet hoeveel de boei opwaarts en neerwaarts beweegt. Zo kan de golfhoogte worden bepaald. Als er meerdere accelerometers in de boei worden geïnstalleerd, kan ook de richting van de swell worden bepaald en de swellspectra. Maar tegenwoordig wordt ook vaak GPS gebruikt in plaats van accelerometers.
Afhankelijk van hoe de boei is uitgerust kunnen deze tegenwoordig ook vaak andere weerparameters meten. De volgende variabelen kunnen dan worden meegenomen:
- Golven: of het volledige golfspectra (daarover later meer), of enkel
een afgeleide daarvan, zoals significante golfhoogte. - Wind: windkracht, windvlagen en windrichting.
- Overig: temperatuur, zeewater temperatuur en luchtdruk.