Kennis
Lokale wind
Er is een seizoenseffect wat lokaal een grote impact kan hebben op de wind, en daarom op onze surf. Dit seizoenseffect heet de land-zee wind.
In sommige, warme delen van de wereld is deze land-zee wind een dagelijks fenomeen, zeker in de zomer. De ochtenden zijn glassy en clean en later in de dag steekt een er een onshore wind op. Elke dag weer. Bij ons is dit fenomeen minder frequent, maar we hebben er zeker mee te maken, vooral in de zomer.
De temperatuur van land en zee
Het landoppervlak houdt minder goed warmte vast dan zeewater: het land warmt veel sneller op en koelt ook veel sneller af, waar het zeewater stabieler is in haar temperatuur over het jaar heen. Zie hieronder de gemiddelde zeewatertemperatuur in de Noordzee aan de Nederlandse en Belgische kust.

Land- / zeewind
Omdat de zee stabieler is in temperatuur dan het land, kunnen er vooral tijdens warme zomerdagen grote temperatuurverschillen ontstaan. Gedurende de dag warmt het land dan op, tot een flink hogere temperatuur dan het zeewater.
Omdat warme lucht lichter is dan koude lucht, stijgt de lucht boven het land op. Door de stijgende lucht ontstaat lokaal een lagere druk over het landoppervlak, en luchtdeeltjes van boven de zee worden naar deze lagere druk toegetrokken om het ‘gat’ van de weggevallen lucht op te vullen. Daardoor ontstaat op warme zomerse dagen een zeewind: een aanlandige wind die de golven rommelig maakt. Echter, als de zeewind hard genoeg is en over een groot genoeg oppervlakte waait kan deze er ook juist voor zorgen dat we golven krijgen. Daarom is het zo belangrijk om dit fenomeen in de gaten te houden en zelf te voorspellen. Het is namelijk te lokaal om goed in weermodellen gemodelleerd te worden.

In de zomer kan het land in de middag een stuk meer opwarmen dan het zeewater. Er komt dan een lokale luchtcirculatie op gang: warme lucht stijgt op boven het land en lucht vanuit de zee ‘vult’ dat gat. Je krijgt dan een aanlandige wind.
In de ochtend kan ook het tegenovergestelde fenomeen ontstaan. Het land is dan in de nacht harder afgekoeld en kouder dan de zee. Daardoor stijgen luchtdeeltjes boven het zeeoppervlak op en gaat er een wind waaien vanaf het land richting de zee. Omdat het verschil in temperatuur tussen land en zee in de ochtend nooit zo groot is als in de middag, is dit effect kleiner. Maar het veroorzaakt wel een aflandige wind en dus, als er golven staan, mooie cleane condities.

In de ochtenden, of in de winter, kan de zeewatertemperatuur een stuk hoger liggen dan de temperatuur op het land. Lucht stijgt dan op boven de zee en je krijgt een aflandige wind.