Kennis
Hoe modellen werken
Weermodellen zijn berekeningen die de toekomstige staat van de atmosfeer of de oceaan voorspellen op basis van de huidige situatie. Dit doen zij aan de hand van natuurkundige wetten en formules. De belangrijkste input voor weermodellen is:
- Gegevens over hoe de situatie nu is.
- Berekeningen over hoe die situatie verandert in de toekomst.
- Het gebruik van meteorologische en oceanografische kennis om de uitkomsten van het model aan te passen.
Gegevens over hoe de situatie nu is
Gegevens worden verzameld door middel van data-assimilatie: 24 uur, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar wordt er continue zoveel mogelijk data van zoveel mogelijk bronnen verzameld door weerdiensten. Die data komt onder andere van weerstations, satellieten, vliegtuigen en weerballonnen. Deze bronnen meten de huidige staat van de atmosfeer in verschillende parameters, zoals luchtdruk, windsnelheid, regen en nog veel meer.

Berekenen van hoe die situatie verandert in de toekomst
Het voorspellen van de toekomst wordt gedaan door ‘supercomputers’. Dat zijn computers die heel veel berekeningen tegelijkertijd kunnen doen doordat meerdere processoren aan elkaar kunnen worden gelinkt. Op de piek van hun weerberekeningen doen deze supercomputers zo’n 16.000 biljoen berekeningen per seconde (data uit 2021).

De computermodellen maken een representatie van de aarde door gebruik te maken van een grid, in de breedte en in de hoogte. De huidige situatie uit metingen wordt dan gebruikt als basis en er wordt doorgerekend naar de toekomst. Daarbij kijken de modellen naar de verplaatsing van het weer tussen gridcellen in het model. Dit wordt door de meeste weerbedrijven vier keer per dag gedaan en dat betekent dat een weersvoorspelling daardoor maximaal vier keer per dag wordt geüpdate en dus ook maar vier keer per dag kan veranderen.
Het gebruik van kennis van meteorologie en oceanografie om de details aan te passen
De data van de weermodellen worden achteraf geïnterpreteerd door de meteoroloog en verbeterd aan de hand van de laatste weerinzichten. Daarna worden de weerdata beschikbaar gesteld aan bedrijven en producten die deze informatie op verschillende manieren gebruiken en visualiseren.
Voorbeelden van weerproducten die wij veel gebruiken zijn: Windy, Windguru, Windfinder, Magicseaweed, Surfline, etc. Enkele van hen draaien ook hun eigen weermodellen, daarover later meer.