Kennis

Golfspectra

Golfspectra tonen de verdeling van de golfenergie op zee over de verschillende golfrichtingen en frequenties. Daar kun je dus alle informatie over golven uit halen: de hoogte, de periode, de richting, voor alle verschillende swells.

Golfspectra beschrijft alle energie in een zeegang. Het geeft ons daarom alle informatie over frequentie (en periode), over golfrichting en golfhoogte. 

Geïnspireerd door “Ocean Engineering and Oceanography” van Matt Folley in (2017).

Er zijn twee meest gebruikte manieren om spectra te presenteren. Dat zijn richtingspectrum en het frequentiespectrum. De eerste heeft als voordeel dat richting als component wordt meegenomen in de presentatie van de spectra. De tweede heeft als voordeel dat tijd wordt meegenomen als component.

Richtingsspectra van Rijkswaterstaat Waterberichtgeving

Op de site van Rijkswaterstaat vind je alle golfmetingen die zij beheren op de Noordzee. Door de manier waarop de golfspectra op hun pagina worden gepresenteerd kun je alle informatie over de zeegang te weten komen, zoals hierboven beschreven.

In onderstaand plaatje zie je dat de meeste golfenergie uit het noordwesten komt, over een groot frequentiebereik. De piekfrequentie kun je het gemakkelijkst aflezen van het frequentiespectrum rechtsboven. Deze ligt hier op 120 mH; om naar periode te rekenen doe je dan 1/0.120 = ongeveer 8sec.

Golfhoogte is lastiger om zelf uit het spectrum te berekenen. Deze is namelijk:

4 maal de wortel van de totale energie in het spectrale veld. Waarbij de totale energie wordt berekend door de integraal te nemen over het oppervlakte onder het spectrum.

We stellen dan ook voor om de significante golfhoogte gewoon af te lezen van de tabel rechtsonder 🙂

De richting wordt direct meegegeven door de roos-plot aan de linkerkant. Bij de boei die het verst noord in de Noordzee ligt moet je wel even opletten. Dit is namelijk een drijvend productie platform, waar de richting zelf van veranderd. De richting is meestal 90 graden gedraaid, een oostelijke swell richting is dus eigenlijk een noordelijke swellrichting. Alle andere boeien liggen wel gewoon goed.

Bron: Rijkswaterstaat, interpretatie door goedegolven onafhankelijk van Rijkswaterstaat. 

Frequentiespectra van Rijkswaterstaat

Deze plaatjes heeft Rijkswaterstaat van hun site gehaald, maar de plaatjes zelf worden nog wel gemaakt. Je vindt ze terug op de sites van Goedegolven of van Surfweer. Het voordeel van deze plaatjes is dat je de tijd er in terug kunt zien. Je ziet dus of een swell aan het opbouwen of afbouwen is. De energie wordt direct aangeduid door hoogte en kleur, en de frequentie staat op de onderste as van de grafiek.

Bron: Rijkswaterstaat, interpretatie door goedegolven onafhankelijk van Rijkswaterstaat.