Kennis
Energiebalans
Hier bespreken we de uitwisseling van energie tussen het aardoppervlak, de atmosfeer en de ruimte. Deze energiebalans zorgt voor de atmosferische circulatie op aarde.
Inkomende kortgolvige straling van de zon
De straling die onze atmosfeer binnenkomt is kortgolvig, met een golflengte tussen de 0.2 en 3 micrometer. Dat heeft niets te maken met de golven die wij surfen, maar het is wel leuk om te weten dat ook straling een golf is.
Het grootste deel van de kortgolvige straling van de zon wordt door het aardoppervlak en de atmosfeer geabsorbeerd. Maar er wordt ook wat straling – door voornamelijk witte oppervlakken – gereflecteerd. Bijvoorbeeld door wolken of door sneeuw. Deze oppervlakken nemen straling minder goed op, waar donkere oppervlakken het juist erg goed opnemen. Dat is gelijk de reden waarom jij in de zomer liever een wit dan een zwart t-shirt draagt.

Uitgaande langgolvige straling
Tegenover inkomende kortgolvige straling staat uitgaande langgolvige straling van tussen de 3 en de 50 micrometer. Deze wordt door het aardoppervlak en de atmosfeer zelf uitgezonden. De meeste langgolvige straling blijft binnen de atmosfeer en de rest ontsnapt naar de ruimte.

De energiebalans
Het woord balans betekent dat wanneer je alle energiestromen op aarde bij elkaar optelt, dat de som nul is. Dit heeft vele implicaties. Eerder leerden we dat in de zomer het noordelijk halfrond het dichtst bij de zon staat. Deze krijgt dan dus de meeste straling binnen en daarom de meeste energie. Op de polen komt door het jaar heen altijd de minste straling binnen. Die disbalans moet op opgelost worden…
